Opečené hřebenatky se smetanovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Opečené hřebenatky se smetanovou omáčkou
Opečené hřebenatky se smetanovou omáčkou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21174 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
20 ks | Hřebenatka |
60 g | Máslo čerstvé |
1,5 špetka | Pepř černý mletý |
1,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 špetka | Šafrán |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 špetka | Sůl |
4 polévková lžíce | Víno šumivé (sekt) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 152,1mg |
Draslík | 650,8mg |
Vláknina | 116,6mg |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 85,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Hřebenatka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Šafrán, Smetana 33% (šlehačka), Víno šumivé (sekt) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Opečené hřebenatky se smetanovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Při vysoké teplotě rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, vložíme do ní šafrán a pražíme jej tak dlouho, dokud nezačne vonět. Poté jej rychle vyndáme na talíř. |
2 | Na pánvi zahřejeme máslo, přisypeme polovinu hřebenatek a 2 minuty je opékáme. Obrátíme je a opékáme další 1,5-2 minuty. Musejí být propečené v celé tloušťce, tužší, než byly syrové a neprůhledné. Hotové je přendáme na talíř, přikryjeme a udržujeme je teplé. Stejně připravíme i zbytek, podle potřeby doplňujeme máslo. |
3 | Do šťávy nasypeme za stálého míchání opražený šafrán, přidáme šampaňské víno nebo jiný sekt, smetanu a zachycenou šťávu z hřebenatek. Omáčku přivedeme k varu, vaříme asi 10 minut, než zhoustne tak, že zůstává na spodní straně lžíce. |
4 | Přidáme citronovou šťávu a podle chuti osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vložíme hřebenatky a prohřejeme je. Na talíři ozdobíme petrželkou. |
Poznámka
Pokud máme menší hřebenatky, opékáme je z každé strany jen 1,5 minuty, aby nebyly tuhé.