Musaka z květáku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Musaka z květáku
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 21406 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 ks | Česnek |
250 g | Hovězí maso mleté |
1 kg | Květák |
2 dl | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1,5 dl | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
250 g | Vepřové maso mleté |
2 l | Voda pitná |
4 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 259,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 671,7mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 99,5mg |
Vitamín E | 3,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hovězí maso mleté, Květák, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Musaka z květáku postup přípravy receptu:
1 | Omytý květák uvaříme ve slané vodě s přidáním 1.5 dl mléka do poloměkka. Květák vyjmeme z vody a rozdělíme na větší růžičky. |
2 | V pánvi na rozpáleném oleji krátce osmahneme pokrájený česnek |
3 | (dáme pozor, aby nezhnědnul), ihned na česnek přidáme mleté hovězí a vepřové maso, rajčatový protlak, sůl, pepř - promícháme |
4 | a krátce orestujeme. Odstavíme z plotny a k masu přimícháme drobně pokrájenou petrželovou nať. Vymastíme si olejem pekáč, na dno položíme polovinu květáku, na květák rozložíme masovou směs a rozetřeme druhou polovinu květáku. Vše zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce s moukou a s 2 lžícemi mléka. |
5 | Květákovou musaku zakryjeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě při 220°C přibližně 1 hodinu. |
6 | Upečená musaka má zlatohnědou barvu. |