Pečený lilek s rajčaty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený lilek s rajčaty
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 21601 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
rajčatová omáčka | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
40 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 dl | Rajčatová šťáva |
1 špetka | Sůl |
Pečený lilek s rajčaty | |
1 ks | Cibule |
250 g | Hovězí maso mleté |
6 ks | Lilek |
40 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
50 g | Rýže předvařená (parboiled) |
2 polévková lžíce | Sůl |
250 g | Vepřové maso mleté |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 71,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 367,9mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,4mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Cibule, Hovězí maso mleté, Lilek, Rajčata, Rýže předvařená (parboiled), Sůl, Vepřové maso mleté mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Rajčatová šťáva, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pečený lilek s rajčaty postup přípravy receptu:
1 | Lilky omyjeme a seřízneme jim vršky u stopek a podélně je rozkrojíme, ale NE na stejné poloviny. Budeme potřebovat, aby jedna půlka lilků byla větší a druhá menší, která bude tvořit "pokličku". |
2 | Lilky lžící vydlabeme, osolíme a necháme 30 minut "vypotit". Potom je opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Než se nám lilky "vypotí", připravíme masovou náplň. |
3 | Ve větší pánvi na másle (40 g) zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme k ní mleté vepřové a hovězí maso, uvařenou rýži, sůl, pepř, zelenou petrželku a vše dobře vymícháme, krátce orestujeme, zakryjeme pokličkou a dusíme skoro do změknutí masa. Masovou směs necháme trochu vychladnout, přidáme k ní oloupaná, drobně pokrájená rajčata, promícháme a ještě chvíli dusíme. Směsí naplníme spodní, větší části lilků a menší poloviny lilků použijeme jako pokličky. |
4 | Lilky poskládáme na dno pekáče. |
5 | V pánvi nám zbyla šťáva z masa a rajčat, k ní přidáme ještě kousek másla (40 g), přilijeme 0.5 dl rajčatové šťávy, přidáme cukr, osolíme a opepříme podle chuti a krátce povaříme. Lilky v pekáči polijeme rajčatovou omáčkou, pekáč zakryjeme, dáme zapéct na 45 minut do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 175°C. Aby nám šťáva zhoustla, asi 1/4 hodiny před koncem pečení odkryjeme pekáč. |