Musaka z lilků bez masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Musaka z lilků bez masa
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 21685 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 ks | Cibule |
750 g | Lilek |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kg | Rajčata |
80 g | Rýže loupaná |
1 polévková lžíce | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2 dl | Voda pitná |
200 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 118,7mg |
Draslík | 967,1mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Lilek, Rajčata, Rýže loupaná, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Musaka z lilků bez masa postup přípravy receptu:
1 | Lilky oloupeme, nakrájíme podélně plátky, které osolíme a necháme "vypotit" 30 minut. |
2 | Omytá a spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme a promícháme. |
3 | Zelenou petržel si opláchneme a nakrájíme nadrobno. |
4 | Po půl hodině plátky opláchneme čistou vodou, necháme odkapat a v hlubší pánvi je orestujeme na rozpáleném oleji z každé strany dozlatova. |
5 | Lilky z oleje vyjmeme a odložíme na talíř. |
6 | V tom samém oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme k ní dobře propláchnutou rýži, kterou krátce orestujeme. |
7 | K rýži přidáme 150 g rajčat a zelenou petrželku, osolíme, promícháme, podlijeme 2 dl teplé vody a pod pokličkou dusíme do změknutí rýže. |
8 | Do zapékací mísy budeme postupně vrstvit všechny suroviny. |
9 | Na dno dáme část lilků, pak rozetřeme část rýžové směsi a na rýži poklademe část rajčat. |
10 | Takto vrstvy budeme opakovat a zakončíme poslední vrstvou rajčat. Musaku dáme zapéct do dobře vyhřáté trouby na 30 minut, |
11 | pečeme při 200 °C. |
12 | Po půl hodině vše přelijeme zakysanou smetanou s rozšlehanými vejci a moukou. |
13 | Musaku z lilků upečeme dozlatova. |