Polévka s žemlovými nočky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s žemlovými nočky
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | ruze |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 2225 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
70 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Muškátový květ |
4 kávová lžička | Pažitka |
10 g | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 l | Vývar z hovězích kostí |
4 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 156,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový květ, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Vývar z hovězích kostí , Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s žemlovými nočky postup přípravy receptu:
1 | Žemle oloupeme a namočíme je do trochy vody nebo mléka. Potom je vymačkáme a protřeme sítem. Máslo utřeme s vejcem do pěny, přidáme žemle, vmícháme postupně 2 žloutky a přidáme mouku. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný ze dvou bílků a vše zpracujeme. Vytvarujeme nočky. |
2 | Nočky klademe lžící do osolené vroucí vody a vaříme je na mírném ohni 8-10 minut. Než nočky zavaříme, vhodíme do vody jeden noček na zkoušku - pokud je měkký, přidáme mouku, pokud je tuhý, přidáme máslo. |
3 | Hotové noky přidáme do horké polévky, kterou posypeme jemně nakrájenou pažitkou. |