Žemle s olivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žemle s olivami
Žemle s olivami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 22503 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 balení | Droždí sušené |
750 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
120 g | Olivy nakládané |
4 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
1,5 kávová lžička | Sůl |
450 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 619,2mg |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 13,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 31,4mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,3mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Olivy nakládané, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský, Oregano čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žemle s olivami postup přípravy receptu:
1 | Olivy vyjmeme ze slaného nálevu, vypeckujeme a opláchneme. Osušíme je papírovými utěrkami a nakrájíme nadrobno. |
2 | V míse smícháme mouku, droždí a sůl, uprostřed utvoříme důlek, do kterého vmícháme olivový olej a většinu připravené vody. Vypracujeme v hladké těsto, podle potřeby můžeme přidat vodu. |
3 | Do těsta přimícháme nakrájené olivy a nadrobno nasekané oregano, petrželku nebo tymián a ostatní sušené bylinky. Vyklopíme těsto na mírně pomoučněný vál a 10 minut důkladně hněteme. |
4 | Vytvoříme z těsta kouli, kterou vložíme do mísy potřené olejem a pak těsto obrátíme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poprášíme moukou pečící plech. |
5 | Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, mírně jej prohněteme a vyválíme z něj válec o velikosti 24 cm. Te pak rozdělíme na 16 stejných kousků. Z každého kousku vytvoříme kuličku, kterou položíme na pečící plech, přikryjeme a necháme alespoň 15 minut kynout. |
6 | Nakonec žemle mírně potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C zhruba 25-30 minut dozlatova. |