Galantina se šunkou a burgundským vínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Galantina se šunkou a burgundským vínem
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 24287 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 l | Hovězí vývar základní |
400 g | Krůtí prsa |
2 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
2 ks | Okurky nakládané |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
5 polévková lžíce | Petržel - nať |
20 g | Pistácie |
2 kávová lžička | Sůl |
600 g | Šunka dušená |
150 g | Sýr Gouda 45% |
3 ks | Vejce slepičí |
2,5 dl | Víno burgundské |
5 plátek | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 366,8mg |
Draslík | 670,6mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 774,6mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí vývar základní, Krůtí prsa, Muškátový oříšek, Okurky nakládané, Pepř bílý, Pistácie, Sůl, Sýr Gouda 45%, Vejce slepičí, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Petržel - nať, Šunka dušená, Víno burgundské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Galantina se šunkou a burgundským vínem postup přípravy receptu:
1 | Omytá krůtí prsa rozkrájíme na tenký plát tak, aby zůstala celá. Maso vložíme do mikrotenového sáčku a rozklepeme na tenký plát, který pak ze sáčku opatrně vyjmeme, položíme na čistý bílý (bavlněný nebo lněný) ubrousek. Pak naklepané maso z obou stran osolíme a opepříme. |
2 | Očištěnou cibuli a omytou petrželovou nať drobně nasekáme. Mrkev (jednu dlouhou nebo dvě kratší) očistíme, umyjeme a povaříme je 5 minut v horké, osolené vodě, pak ji vyjmeme a necháme zchladit. |
3 | Šunku pokrájíme na malé kostičky, dáme ji do mísy, přidáme petrželku, vejce, cibuli, nastrouhaný sýr, ochutíme muškátovým oříškem, přidáme posekané pistácie a vše dobře promícháme. Rukama uhněteme silný váleček, který položíme na rozklepané krůtí maso. Nožem si uděláme uprostřed válečku podélný řez, do kterého vtlačíme povařenou celou mrkev, povrch uhladíme. Celý váleček obalíme krůtím masem, který zabalíme pevně do utěrky a oba konce utěrky zavážeme nití. |
4 | Do 1 litru vroucího silného masového vývaru přilijeme 250 ml burgundského vína a vložíme do něj zabalenou galantinu v ubrousku a pomalu vaříme bez pokličky přibližně 30 minut do doby. Když je uvařená galantina tuhá, vyjmeme ji z vývaru, necháme odkapat a vychladnout. |
5 | Vývar i nadále vaříme do zhoustnutí a pak ho necháme zchladnout. Želatinu namočíme. Když nabobtná, tak ji vymačkáme a rozpustíme ve vlažném vývaru a chladíme do doby až ztuhne. Vznikne nám tuhé želé, které nakrájíme na kostky. |
6 | Vychladlou šunkovou galantinu nakrájíme na plátky a servírujeme ji s kostkami želé a nakrájenou kyselou okurkou. |