Recept

Křehký holandský koláč s jablky

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 55 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 25814

Ingredience

křehké těsto
500 g Mouka pšeničná hladká T 650
250 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
6 polévková lžíce Voda pitná
na potření a vysypání těsta
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
3 polévková lžíce Ořechy vlašské
1 ks Vejce slepičí
jablková směs
1 ks Citrony
4 polévková lžíce Cukr krupice
1 ks Cukr skořicový
150 g Hrozinky
6 ks Jablka
125 g Ořechy vlašské
3 polévková lžíce Rum
na posypání
1 polévková lžíce Cukr moučkový

Nutriční hodnoty jedné porce

34% Kalorie 667 kcal
Kilojoule 2 790kJ
22% Sacharidy 78 g
50% Tuky 37 g
2% Sodík 35 mg
18% Bílkoviny 10 g

Křehký holandský koláč s jablky postup přípravy receptu:

1

V míse si smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto rychle propracujeme tak, aby bylo hladké, vláčné. Pak těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 3 hodiny odpočinout.

2

Omyté hrozinky, pokrájenou citronovou kůru a vlašské ořechy namočíme do rumu.

3

Sladká jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jadřinců. Pak je nakrájíme na čtvrtky a do klenby každé čtvrtky jablka si uděláme nožem hluboké zářezy, které pokapeme citronovou šťávou.

4

Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólii, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. (Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta.) Plackou vyložíme máslem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme rozehřátým máslem a vysypeme nastrouhanými ořechy. Jablka poskládáme na těsto tak, že řezná plocha bude vespod. Jablka posypeme hrozinkami, ořechy namočenými v rumu, cukrem a skořicovým cukrem.

5

Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a přikryjeme jablkovou náplň, rukama víko přitlačíme, aby nám vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče si uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 180 °C přibližně 55 minut do zlatohněda.

6

Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept