Jehněčí biriani - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí biriani
Jehněčí biriani
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 27004 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
koření do hmoždíře | |
---|---|
2 ks | Česnek |
2 ks | Hřebíček |
2 ks | Kardamom |
1 kávová lžička | Kmín římský |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Skořice celá |
1 polévková lžíce | Zázvor celý |
na ozdobu | |
4 polévková lžíce | Mandle plátky |
Jehněčí biriani | |
1 kávová lžička | Chilli koření mleté |
2 ks | Cibule |
100 g | Hrozinky |
600 g | Jehněčí maso |
1,8 dl | Jogurt bílý |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
250 g | Rýže Basmati |
1 kávová lžička | Šafrán |
200 g | Švestky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 120,4mg |
Draslík | 580,7mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 1,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hřebíček, Kardamom, Kmín římský, Pepř černý celý, Skořice celá, Zázvor celý, Chilli koření mleté, Cibule, Hrozinky, Jogurt bílý, Muškátový oříšek, Švestky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle plátky, Jehněčí maso, Máslo čerstvé, Rýže Basmati, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí biriani postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve uvaříme 250 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na hrneček rýže počítáme s dvěma hrnečky vody. |
2 | Osolenou vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít. |
3 | Lžičku sušeného šafránu namočíme do 3 lžic vlažné vody. Sušené švestky a rozinky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut, scedíme a švestky pokrájíme. |
4 | Jehněčí maso omyjeme a nakrájíme na malé kostky, osolíme a odložíme do mísy. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. |
5 | Očištěný zázvor pokrájíme na plátky. Oloupaný a pokrájený česnek se zázvorem dáme do hmoždíře, přidáme k němu hřebíček, černý celý pepř, kardamom, římský kmín a celou skořici (2 cm). Vše najemno utlučeme. |
6 | V menší pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky. |
7 | Ve woku na rozpáleném másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme k ní roztlučené koření, nastrouhaný muškátový oříšek a chilli koření. |
8 | Vše promícháme a restujeme asi minutu, pak přidáme jehněčí maso a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme bílý jogurt, šafrán, rozinky a švestky, promícháme a dusíme pod pokličkou 40 minut. |
9 | Když je maso měkké, promícháme je s rýží, rozdělíme na porce a každou porci posypeme opraženými mandlovými lupínky. |