Novoroční čočkový salát s hovězím jazykem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 2 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Novoroční čočkový salát s hovězím jazykem
Celkový čas: | 2 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 1 minut |
Doba vaření: | 1 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 27181 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
4 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
8 polévková lžíce | Citronová šťáva |
300 g | Čočka jedlá |
2 ks | Grapefruity |
600 g | Hovězí jazyk |
200 g | Hroznové víno |
2 cl | Olej olivový |
3 g | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
8 g | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 102g |
---|---|
Cholesterol | 130,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 60g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 120,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Čočka jedlá, Grapefruity, Hovězí jazyk, Hroznové víno, Pepř černý celý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Novoroční čočkový salát s hovězím jazykem postup přípravy receptu:
1 | Čočku namočíme asi 12 hodin předem. Zcedíme, dáme do čisté vody, přidáme česnek, cibuli, bobkový list a pár kuliček pepře a uvaříme na mírném ohni doměkka. Hovězí jazyk dobře opereme, zalijeme studenou vodou, aby byl zcela ponořen a vaříme na mírném ohni, dokud není měkký (asi hodinu). Mezitím nakrájíme červenou cibuli na kolečka, posolíme a necháme pustit šťávu. Oloupeme grapefruit a rozdělíme ho na jednotlivé dílky. Omyjeme hroznové víno, kuličky rozpůlíme a zbavíme zrníček. Celerové stonky omyjeme, nakrájíme na kolečka, pár zelených konců necháme na ozdobení. |
2 | Ještě teplou uvařenou čočku zcedíme, dáme do mísy a zalijeme citronovou šťávou. Přidáme cibuli ve vlastní šťávě, hroznové víno, nakrájený celer a dílky grepu, důkladně promícháme. Hovězí jazyk ještě horký oloupeme, za studena by to už nešlo, a nakrájíme na slabé plátky, které vějířovitě poklademe na okraj servírovací mísy. Do středu navršíme čočkový salát, který až před podáváním zalijeme dresinkem. Na dresink smícháme v misce 4 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř a po kapkách vmícháme olej. Ozdobíme celerovými listy. |
Poznámka
+ 12h namáčení čočky