Vývar s červeným vínem a knedlíčky z prejtu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vývar s červeným vínem a knedlíčky z prejtu
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 27739 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
prejtové knedlíčky | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Majoránka |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
200 g | Prejt |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
Vývar z kostí s červeným vínem | |
250 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
350 g | Hovězí oháňka |
350 g | Hovězí žebra |
350 g | Kosti hovězí morkové |
30 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
4 kávová lžička | Pažitka |
4 ks | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
2 ks | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
5 polévková lžíce | Víno portské |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zelí hlávkové bílé |
Vývar s červeným vínem a knedlíčky z prejtu | |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 74g |
---|---|
Cholesterol | 71,1mg |
Draslík | 636,1mg |
Vláknina | 131g |
Vitamín A | 291,7mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,1mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Majoránka, Strouhanka, Celer bulvový, Cibule, Hovězí žebra, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pažitka, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Prejt, Hovězí oháňka, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Víno portské, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vývar s červeným vínem a knedlíčky z prejtu postup přípravy receptu:
1 | Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a nať drobně pokrájíme. |
2 | Do mísy dáme 200 g prejtu, 1/2 lžičky majoránky, 1 lžíci petrželky, 2-3 lžíce strouhanky, směs dobře vymícháme a vytvarujeme z ní knedlíčky, které vložíme do vařícího vývaru s červeným vínem a pomalu prejtové knedlíčky vaříme 6-7 minut. |
3 | Každou porci polévky posypeme pokrájenou pažitkou a podáváme. |
4 | Vývar z kostí s červeným vínem [27736]: |
5 | Scezený vývar z kostí (1 litr) s pokrájeným masem přivedeme k varu, přidáme do něj 5 lžic portského červeného vína, 2 lžíce rajského protlaku a ½ lžičky mleté červené papriky. Vývar vaříme při mírné teplotě 5 -7 minut. |
6 | Pažitku omyjeme, pokrájíme nadrobno. Polévku dochutíme solí a každou porci posypeme 1 lžičkou pažitky. |
7 | Hovězí vývar z kostí [27725]: |
8 | Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat. |
9 | Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g). |
10 | Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme. |