Zvěřinový vývar po sečuánsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zvěřinový vývar po sečuánsku
Zvěřinový vývar po sečuánsku
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28830 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Zvěřinový bujon | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
40 g | Celer - nať |
3 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
2 ks | Jalovec |
600 g | Jelení maso |
500 g | Kosti srnčí |
200 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
200 g | Petržel kořen |
40 g | Petržel - nať |
0,5 l | Víno červené |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zázvor celý |
Zvěřinový vývar po sečuánsku | |
2 ks | Česnek |
0,5 polévková lžíce | Chilli omáčka |
1 ks | Chilli paprička |
2 ks | Cibulka jarní |
80 g | Houby enoki |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej sezamový |
0,5 polévková lžíce | Omáčka sójová |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
20 g | Zázvor celý |
250 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 133,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 34g |
Vitamín A | 229,8mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 124,6mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hřebíček, Jelení maso, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno červené, Voda pitná, Zázvor celý, Česnek, Chilli omáčka, Chilli paprička, Cibulka jarní, Olej sezamový, Zázvor celý, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Houby enoki, Máslo čerstvé, Omáčka sójová, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kosti srnčí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zvěřinový vývar po sečuánsku postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme zázvor s česnekem a obojí nasekáme najemno. |
2 | Čerstvé houby enoky (penízovka sametonohá) omyjeme a pokrájíme. |
3 | Chilli papričku omyjeme, odstraníme jadérka a nakrájíme na jemné kolečka. Vše v míse smícháme a dáme stranou. Zelí nakrájíme zešikma na tenké proužky. Cibulku nakrájíme též zešikma na tlustší kolečka. |
4 | V hrnci si rozpálíme olej s máslem a všechnu zeleninu krátce restujeme. Přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, dáme do něj pokrájené uvařené jelení maso, houby, chilli omáčku, sojovou omáčku a vaříme přibližně 7 -10 minut. |
5 | Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou petrželkou. |
6 | Zvěřinový bujon [28678]: |
7 | Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. |
8 | Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. |
9 | V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. |
10 | Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. |
11 | Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. |