Polentový dort s mandlemi a ostružinami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polentový dort s mandlemi a ostružinami
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 28995 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
3 ks | Citrony |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
200 g | Cukr třtinový |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
75 g | Mandle plátky |
200 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká |
350 g | Ostružiny |
75 g | Polenta |
1 ks | Pomeranče |
285 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
4 polévková lžíce | Solamyl - bramborový škrob |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 255,8mg |
Draslík | 416,9mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 68,5mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Cukr třtinový, Kypřicí prášek do pečiva, Ostružiny, Polenta, Pomeranče, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle plátky, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka), Solamyl - bramborový škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polentový dort s mandlemi a ostružinami postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem. |
2 | Máslo s třtinovým cukrem utřeme do světlého krému. Potom postupně přimícháváme rozšlehaná vejce, mouku, sůl, kypřicí prášek, polentu, citronovou šťávu z 1 citronu a nastrouhanou kůru ze 2 citronů. |
3 | Těsto přemístíme do formy a pečeme 25 minut. Necháme 20 minut chladnout na mřížce, poté nožem odlepíme okraje korpusu od formy, vyklopíme a necháme hodinu chladnout. Korpus podélně rozřízneme. |
4 | Na prudkém ohni vaříme ostružiny se 3 lžícemi vody, dokud se nerozmělní. Propasírujeme přes síto do kastrůlku a přidáme 2 lžíce moučkového cukru. Kukuřičný škrob smícháme se 2 lžícemi vody. Přimícháme do ostružinové směsi a cca 2 min povaříme do zhoustnutí. Náplň necháme vychladnout. |
5 | Smetanu ušleháme dotuha se zbytkem cukru. Vmícháme nastrouhanou kůru z poloviny citronu a poloviny pomeranče. Jednu část korpusu namažeme ostružinovou náplní a polovinou šlehačkové polevy, přiklopíme druhou částí. Namažeme zbylou polevou a ozdobíme opraženými mandlovými lupínky. Necháme ztuhnout a podáváme. |