Vánoční krůta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 320 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční krůta
Celkový čas: | 320 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 300 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 29178 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
184 g | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
100 g | Cukr třtinový |
1 polévková lžíce | Hrozinky |
2 kg | Krůta |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 plátek | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
200 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 241,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 971,7mg |
Vitamín A | 48,4mg |
Vitamín B6 | 2,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cukr třtinový, Hrozinky, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Krůta, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční krůta postup přípravy receptu:
1 | Na marinádu smícháme červené víno, třtinový cukr, rozetřený česnek a špetu soli a pepře. |
2 | Krůtu omyjeme, propláchneme a důkladně osušíme. Vnitřek vysypeme solí a pepřem a zvnějšku potřeme maso marinádou. Pečeme cca 4 h a průběžně potíráme zbytkem marinády. Poté zakryjeme a pečeme ještě cca 1 h. V průběhu pečení opět potíráme. |
3 | Mezitím si připravíme nádivku. V rozpálené pánvi osmahneme najemno nakrájenou slaninu. Přidáme jemně nasekanou cibulku a orestujeme doměkka. Vmícháme chlebovou střídku, 2 lžíce vinné marinády, vejce a hrozinky. Pomocí lžíce směs rozdělíme do vymazané formy na muffiny a při střední teplotě pečeme cca 20 min. |
4 | Hotovou krůtu zakryjeme a necháme cca 20 min odpočinout. Cedníkem oddělíme vypečenou šťávu od tuku, vmícháme trochu marinády, ohřejeme a podáváme jako omáčku. Servírujeme s upečenou nádivkou. |