Barevná zeleninová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Barevná zeleninová polévka
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30350 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Barevná zeleninová polévka | |
0,5 kávová lžička | Bazalka |
50 g | Celer bulvový |
1 ks | Chilli paprička |
100 g | Květák |
60 g | Mandle plátky |
100 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Pesto |
50 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
200 g | Romanesco |
3 polévková lžíce | Sherry brandy |
100 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 35,0mg |
Draslík | 934,9mg |
Vláknina | 38g |
Vitamín A | 361,1mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 123,6mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Bazalka, Celer bulvový, Chilli paprička, Květák, Muškátový oříšek, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Mandle plátky, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pesto, Petržel kudrnka, Romanesco, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Barevná zeleninová polévka postup přípravy receptu:
1 | Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky. Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel pokrájíme na nudličky. Petržel kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme. Červenou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, pak ji pokrájíme na tenké nudličky. |
2 | V pánvi nasucho opražíme dozlatova mandlové lupínky. |
3 | Prorostlou slaninu pokrájíme na proužky a v hrnci je vysmažíme dozlatova. Slaninu vyjmeme a odložíme na talíř. Na zbylý omastek ze slaniny přidáme kořenovou zeleninu, promícháme a dusíme asi 5 minut. |
4 | Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brokolici, květákové růžičky, bazalku a pomalu vaříme 5 - 6 minut. |
5 | Ochutíme solí, pepřem, 2 lžícemi pasty Pesto, 3 lžícemi Sherry brandy, špetkou muškátového oříšku a vaříme ještě přibližně 2 minuty. |
6 | Každou porci polévky ozdobíme osmaženými plátky slaniny, posypeme petrželkou a mandlemi. |
7 | Zeleninový bujon [30258]: |
8 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
9 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
10 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
11 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
12 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
13 | Případně dochutíme solí a pepřem. |