Recept

Houbová polévka se šlehačkou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 105 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 30608

Ingredience

1,5 kávová lžička Bazalka
1 ks Cibule červená
50 g Houby čerstvé
200 g Hrášek mražený
0,5 polévková lžíce Kerblík
0,5 kávová lžička Kmín drcený
0,5 kávová lžička Pepř bílý
0,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
0,5 kávová lžička Sůl mořská
2 polévková lžíce Česnekové máslo
Bujon z hub [30579]
1 polévková lžíce Celer - nať
150 g Celer bulvový
2 ks Cibule
150 g Houby sušené
3 ks Jalovec
200 ks Mrkev kořen
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Olej olivový
4 kávová lžička Pepř 4 barev
1 polévková lžíce Petržel - nať
100 g Petržel kořen
2 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
1,5 l Voda pitná
2 ks Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

187% Kalorie 3,691 kcal
Kilojoule 15 444kJ
168% Sacharidy 607 g
23031% Tuky 17,273 g
37% Sodík 736 mg
178% Bílkoviny 100 g

Houbová polévka se šlehačkou postup přípravy receptu:

1

Čerstvé klouzky očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Červenou cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Kerblík omyjeme a bazalku omyjeme, otrháme lístky a odložíme na misku (použijeme je k ozdobení polévky).

2

Mražený hrášek promyjeme pod tekoucí vodou.

3

V hrnci na česnekovém másle podusíme cibuli, přidáme klouzky, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, přidáme hrášek a vaříme 7 minut.

4

Dochutíme solí a přimícháme kerblík.

5

Každou porci podáváme s kopečkem šlehačky, který ozdobíme lístky bazalky.

6

Bujon z hub [30579]:

7

Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

8

Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

9

Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

10

Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

11

Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

12

Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept