Křupavé kuličky z mletého masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křupavé kuličky z mletého masa
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 30626 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
50 g | Máslo čerstvé |
200 g | Maso mleté - mix |
200 ml | Masový vývar |
35 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 l | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 hrst | Petržel - nať |
150 g | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tymián čerstvý |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 168,9mg |
Draslík | 138,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 71,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citronová šťáva, Muškátový oříšek, Olej rostlinný, Strouhanka, Sůl, Tymián čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Maso mleté - mix, Masový vývar, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křupavé kuličky z mletého masa postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Očištěnou mrkev nastrouháme. |
2 | V pánvi rozpálíme 0.5lžičky másla a maso s cibulí na něm restujeme, dokud se maso nezačne drolit. Vmícháme mrkev a dochutíme solí, pepřem, tymiánem a muškátovým oříškem. |
3 | Zbytek másla zahřejeme a krátce na něm osmahneme mouku. Za stálého míchání vlijeme vývar a cca 2min povaříme na hladkou omáčku. Vložíme maso a ochutíme citronovou šťávou. Vmícháme nasekanou petrželku a žloutek. Vzniklou hmotu rozetřeme na alobal a necháme hodinu chladit v lednici. |
4 | Poté z hmoty vytvoříme cca 24 kuliček. Vejce rozmícháme se lžící vody. Kuličky obalíme ve strouhance, potom v rozšlehaném vejci a opět ve strouhance. |
5 | Rozpálíme olej na fritování a kuličky v něm smažíme cca 4min. Osušíme na papírové utěrce a podáváme. |
Poznámka
můžeme podávat s hranolkami a hořčicí či majonézou, případně kečupem čas přípravy včetně chladnutí