Tradiční Lasagne bolognese - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tradiční Lasagne bolognese
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 32438 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
200 g | Lasagne |
50 g | Máslo čerstvé |
300 g | Maso mleté - mix |
0,1 l | Masový vývar |
0,3 l | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g | Mozzarella |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Oregano sušené |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
0,1 l | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 40,3mg |
Draslík | 310,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 532,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Muškátový oříšek, Oregano sušené, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lasagne, Máslo čerstvé, Maso mleté - mix, Masový vývar, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mozzarella, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tradiční Lasagne bolognese postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme mrkev, celer a cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Na rozpáleném oleji zeleninu osmahneme. Přidáme maso a restujeme, dokud se nezačne rozpadat. Poté ochutíme oreganem. Rajčta z konzervy posekáme, vmícháme k masu, přilijeme vývar, ochutíme solí a pepřem a nezakryté povaříme na středním ohni cca 30min. |
2 | Na bešamelovou omáčku necháme v hrnci rozpustit máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání ji necháme zezlátnout. Zalijeme mlékem a metličkou prošleháme. Bez pokličky vaříme cca 10min. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátem. Nakonec vmícháme polovinu nastruhaného parmezánu. |
3 | Troubu rozpálíme na 180C, mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Do zapékací formy skládáme po vrstvách nudlové plátky, maso, bešamel a mozzarellu. Poslední vrstvu musí tvořit bešamelová omáčka, tu posypeme zbytkem parmezánu. Pečeme cca 40min do zhnědnutí. Necháme cca 10min odpočinout, naporcujeme a ihned podáváme. |
Poznámka
plátky lasagne použitelné bez předvaření