Kuskus s čerstvou zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuskus s čerstvou zeleninou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 32689 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
500 g | Brambory |
4 stroužek | Česnek |
4 ks | Chilli paprička sušená |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
240 g | Cizrna konzervovaná |
4 polévková lžíce | Harissa pasta |
4 ks | Hřebíček |
1 kávová lžička | Kmín římský |
1 kávová lžička | Koriandr celý |
1 kávová lžička | Kurkuma |
300 g | Kuskus |
1 kávová lžička | Máta sušená |
600 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Nové koření celé |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
4 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
500 g | Rajčata |
1 ks | Skořice celá |
1 špetka | Sůl |
500 g | Tuřín |
400 ml | Voda pitná |
600 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 151g |
---|---|
Cholesterol | 2,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 71g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 96,9mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Chilli paprička sušená, Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cizrna konzervovaná, Hřebíček, Kmín římský, Koriandr celý, Kurkuma, Kuskus, Nové koření celé, Rajčata, Skořice celá, Sůl, Tuřín, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Harissa pasta, Máta sušená, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Protlak rajčatový, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kuskus s čerstvou zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme. Mrkev, brambory a vodnice omyjeme a oloupeme. Mrkev pokrájíme na cca 5 cm velké kousky, brambory a tuřín rozčtvrtíme. Cizrnu propláchneme vodou a necháme okapat. |
2 | Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nahrubo a osmahneme cca 5 min ve velkém kastrolu na 4 lžících rozpáleného oleje. Přidáme mrkev a vodnici a společně podusíme další 3 min. Poté vmícháme brambory, cizrnu a zalijeme vývarem. |
3 | V hmoždíři roztlučeme římský kmín, koriandr, nové koření, mátu a chilli. Vmícháme do zeleniny, společně s kurkumou, citronovou kůrou, skořicí, hřebíčky, rajčaty a protlakem. Osolíme, opepříme a zakryté dusíme na středním ohni cca 45 min. |
4 | Kuskus nasypeme do větší nerezové mísy, zalijeme 400 ml vroucí, osolené vody a necháme nabobtnat. Poté mísu posadíme na hrnec se zeleninou, zakryjeme a necháme kuskus cca 10 min prohřívat. V polovině doby promícháme. |
5 | Z dušené zeleniny odebereme 150 ml šťávy, smícháme s harissou, 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou. Rozdělíme do 4 mističek. |
6 | Hotový kuskus navrstvíme na plochou mísu, kolem rozložíme zeleninu smíchanou s nasekanou petrželkou. Omáčku z harissy podáváme zvlášť k dochucení. |