Plněné conchiglie se špenátem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněné conchiglie se špenátem
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | plasilovalucie |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (18%) |
ID receptu: | 33096 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Majoránka čerstvá |
25 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
60 ml | Olej olivový |
1 kávová lžička | Oregano čerstvé |
2 špetka | Pepř černý mletý |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 polévková lžíce | Rajčatová pasta |
4 g | Šafrán |
100 ml | Smetana čerstvá ke šlehání |
275 g | Špenát listový čerstvý |
2 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
250 g | Sýr Ricotta |
200 g | Těstoviny Conchiglie |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
1 ks | Vejce slepičí |
90 ml | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
150 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 109,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 48,1mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Muškátový oříšek, Rajčata loupaná (konzervovaná), Rajčatová pasta, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Parmezán, Sýr Ricotta, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Majoránka čerstvá, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Oregano čerstvé, Pepř černý mletý, Šafrán, Smetana čerstvá ke šlehání, Těstoviny Conchiglie, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plněné conchiglie se špenátem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme zimní rajskou omáčku. 1 kus cibule, mrkev a celer nakrájíme najemno, můžeme použít i kuchyňský mixér. |
2 | V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky a smažíme na mírném ohni 2 minuty. |
3 | Přimícháme nakrájenou zeleninu spolu s bazalkou, tymiánem, oreganem a majoránkou. Za častého míchání smažíme na mírném ohni 7 minut, až je zelenina měkká a mírně zlatavá. |
4 | Vložíme nakrájená rajčata, pastu ze sušených rajčat a cukr. Přimícháme víno a dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu. Povaříme 45 minut, občas zamícháme. |
5 | Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu. Vložíme těstoviny a vaříme 10 minut. Těstoviny slijeme, hrnec naplníme do poloviny studenou vodou a vložíme do ní těstoviny. |
6 | V hluboké pánvi zahřejeme máslo, vložíme 1 cibuli nakrájenou nadrobno. Stále mícháme a smažíme na mírném ohni 5 minut, až je cibule měkká. Přimícháme čerstvý očištěný špenát nakrájený na kousky, utřený česnek, šafránový prášek a nastrouhaný muškátový oříšek. Dle chuti osolíme a opepříme. Zamícháme, zvýšíme teplotu, často mícháme a povaříme 8 minut, až je špenát měkký. |
7 | Zvýšíme teplotu na nejvyšší stupeň, mícháme a vaříme tak dlouho, až se tekutina vyvaří a špenát je poměrně suchý. Špenát přendáme do misky, přidáme ricottu a promícháme. Ochutnáme a dle chuti dosolíme a dopepříme. Vložíme vejce a znovu promícháme. |
8 | Rajskou omáčku rozmixujeme, nalijeme do mísy a přilijeme zeleninový vývar spolu se smetanou. Promícháme a popřípadě dochutíme. |
9 | Polovinu omáčky nalijeme do zapékací formy. Postupně vyndaváme těstoviny z vody, vodu otřepeme a pomocí malé lžičky naplníme těstoviny špenátovou směsí. Polijeme je trochou zbývající omáčky a posypeme nastrouhaným parmezánem. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut, až je pokrm horký. Před podáváním necháme 10 minut odstát. |