Tomatová esence - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tomatová esence
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 140 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | holinka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (25%) |
ID receptu: | 33379 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
6 g | Bazalka |
60 g | Celer řapíkatý |
10 g | Cukr třtinový |
40 g | Fenykl sladký - hlíza |
2 špetka | Pepř cayenský |
2500 g | Rajčata |
60 g | Šalotka |
10 g | Sůl |
4 g | Tymián čerstvý |
2 ml | Worcester (worcesterská omáčka) |
1 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Tabasco |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 84,0mg |
Vitamín E | 3,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer řapíkatý, Cukr třtinový, Pepř cayenský, Rajčata, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Česnek, Tabasco mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tomatová esence postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu očistíme a omyjeme. |
2 | 2,2 kila rajčat, celer, šalotku, fenykl, česnek, tymián pokrájíme na drobné kousky. |
3 | Vše přendáme do větší mísy, přisypeme pepř, přilijeme worcester a tabasco, osolíme a osladíme. |
4 | Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladu marinovat 7 hodin. |
5 | Vzniklou směs poté nahrubo rozmixujeme a propasírujeme přes dvojité plátno. |
6 | Necháme pozvolna protéci plátnem po dobu 120 minut. |
7 | Esenci servírujeme ozdobenou zbytkem pokrájených rajčat a bazalkou. |
Poznámka
Na přípravu tohoto receptu použijeme pouze dobře vyzrálá letní rajčata. K času přípravy musíme připočítat dobu marinování 7 hodin.