Houbové šátečky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbové šátečky
Houbové šátečky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 34768 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
500 g | Brambory |
2 ks | Cibule |
200 g | Houby čerstvé |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
2,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
2 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 292,7mg |
Draslík | 865,1mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Kmín drcený, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Houbové šátečky postup přípravy receptu:
1 | Den předem si uvaříme omyté brambory ve slupce v 1 litru vody. Vaříme je přibližně 20–25 minut. Pak je scedíme. |
2 | Druhý den si očistíme cibule, které pokrájíme nadrobno. Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme, pokrájíme je na plátky a v pánvi na rozpáleném másle je podusíme. Ochutíme je solí (asi 0,5 lžičky), pepřem, kmínem a když se z nich odpaří všechna voda a začínají se smažit, tak je z pánve vyjmeme a dáme do misky, aby vychladly. Do omastku z hub přidáme 1 lžíci sádla a cibuli osmažíme dozlatova. |
3 | Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme do mísy, přidáme k nim hrubou mouku, vaječné žloutky a 0,5 lžičky soli. Vše promícháme, těsto dáme na vál, který trochu posypeme moukou a rukama vypracujeme vláčné těsto. Válečkem vyválíme placku o síle 2–3 mm silnou a rádýlkem nakrájíme čtverce velikosti 8 x 8 cm. Na každý čtverec dáme lžičkou podušené houby, těsto přeložíme a okraje vzniklých trojúhelníčků k sobě dobře přimáčkneme. |
4 | Do většího hrnce dáme vařit vodu, asi 3 litry, s lžičkou soli. Když přijde k varu, opatrně šátečky naházíme do vody, promícháme a pomalu vaříme 6 minut. Vyjmeme je sítem, rozdělíme porce na talíře, ozdobíme osmaženou cibulkou a podáváme. |