Domácí kynuté briošky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 47 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí kynuté briošky
Celkový čas: | 47 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | pepa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 35176 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
7 g | Droždí sušené |
175 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
375 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 200,2mg |
Draslík | 63,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí kynuté briošky postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme mouku, cukr, sušené droždí a sůl. Přilijeme vlažné mléko, přidáme 3 vejce, vypracujeme těsto a hněteme 10 minut. Potom do základu zapracujeme změklé máslo a hněteme ještě 10 minut. Těsto vložíme do mísy potřené olejem a necháme do druhého dne v chladničce. |
2 | Těsto krátce prohněteme a rozdělíme na 12 dílů. (Z každého dílu odřízneme malý kousek.) Těsto zakulatíme, vložíme do olejem vymazaných, vyšších kulatých formiček o průměru 12cm a navrch vmáčkneme vždy kuličku vytvarovanou z odříznutého těsta. |
3 | Briošky urovnáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení necháme zchladnout na mřížce. |