Pečené lívanečky zvané bliny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené lívanečky zvané bliny
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 35366 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kávová lžička | Droždí sušené |
10 dkg | Kapary |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
10 dkg | Losos uzený |
125 ml | Mléko polotučné |
35 g | Mouka pohanková |
100 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tuk |
150 g | Zakysaná smetana |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 60,2mg |
Draslík | 112,0mg |
Vláknina | 343,4mg |
Vitamín A | 258,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Kopr čerstvý, Losos uzený, Sůl, Tuk, Zakysaná smetana, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Mléko polotučné, Mouka pohanková, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené lívanečky zvané bliny postup přípravy receptu:
1 | Hladkou pšeničnou mouku a pohankovou mouku, sůl a droždí promícháme v míse. Mléko a 80 g zakysané smetany mírně zahříváme dvě minuty za stálého míchání. Když jsou mléko a smetana vlažné, sejmeme je ze sporáku, přidáme žloutek a šleháme, až se všechno spojí. Mléčnou směs postupně přidáváme k mouce s droždím a vymícháme dohladka. Těsto zakryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme ho na teplém místě kynout asi půl hodiny, dokud se na jeho povrchu neobjevují bubliny. |
2 | Bílky ušleháme na pevný sníh, přidáme je ke směsi a mícháme důkladně, abychom získali stejnorodé těsto. Na pánev s nepřilnavým povrchem, lehce vymazanou tukem a středně zahřátou, klademe po lžičkách těsto a pečeme jej tak dlouho, až se na povrchu začnou objevovat bubliny (1 až 2 minuty). Bochánky obrátíme a pečeme dozlatova. Vychladlé bliny ozdobíme uzeným lososem, zbylou zakysanou smetanou, osmaženými kapary a rozsekanými snítkami čerstvého kopru. |