Srnčí kýta na divoko - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Srnčí kýta na divoko
Srnčí kýta na divoko
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36397 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
300 g | Cibule |
2 polévková lžíce | Džem brusinkový |
12 ks | Jalovec |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
8 ks | Nové koření celé |
10 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
8 ks | Pepř černý celý |
1,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
150 g | Petržel kořen |
100 g | Slanina vepřová |
800 g | Srnčí kýta |
1 polévková lžíce | Sůl |
4 dl | Voda pitná |
1 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 81g |
---|---|
Cholesterol | 18,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 41g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,8mg |
Vitamín E | 4,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem brusinkový, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Srnčí kýta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Srnčí kýta na divoko postup přípravy receptu:
1 | Vykostěnou srnčí kýtu důkladně odblaníme, omyjeme, osolíme (0.5 lžíce) posypeme roztlučeným jalovcem a pokapeme slunečnicovým olejem (2 lžíce). Maso dáme do hrnce (nejlépe kameninového), zatížíme čistým prkénkem, zakryjeme poklicí a necháme v chladničce 2-3 dny odležet. Každý den maso otočíme! |
2 | Ten den, kdy budeme maso připravovat, nakrájíme slaninu na hranolky. Kýtu očistíme od jalovce, případně odblaníme, omyjeme, prošpikujeme slaninou (50 g), znovu celou kýtu osolíme (0.5 lžíce), posypeme čerstvě pomletým pepřem, pokapeme slunečnicovým olejem (3 lžíce) a necháme 2-3 hodiny odležet. |
3 | Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a pokrájíme ji na malé kousky. Nakrájíme 50 g slaniny na kostičky. |
4 | V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje s lžicí másla a slaninu rozpustíme. Pak k ní přidáme všechnu zeleninu a smažíme ji pod poklicí, za častého promíchání, dozlatova. Přidáme bobkové listy, nové koření a celý pepř, podlijeme 3-4.5 dl vody, vínem a dusíme přibližně 10-15 minut. Poté vyjmeme bobkový list a vše rozmixujeme. Omáčku dochutíme solí, přimícháme brusinkový džem, provaříme a odstavíme z plotny. |
5 | Srnčí kýtu nakrájíme přes vlákno (aby bylo krátké) na plátky. V teflonové pánvi si rozpálíme olej (3 lžíce) a maso restujeme z každé strany dozlatova 2-4 minuty. Mělo by být měkké a šťavnaté. |
6 | Plátky masa vložíme do připravené omáčky, prohřejeme a podáváme. |
Poznámka
Srnčí na divoko podáváme s bramborovým knedlíkem nebo chlupatými knedlíky.