Havířovský řízek v bramboráku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Havířovský řízek v bramboráku
Havířovský řízek v bramboráku
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36923 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
300 g | Brambory |
3 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Kečup |
170 g | Lečo sterilované |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
0,5 dl | Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Olej slunečnicový |
2 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Slanina vepřová |
3 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
750 g | Vepřová krkovička |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 301,2mg |
Draslík | 499,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,9mg |
Vitamín E | 6,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 87,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Majoránka, Olej slunečnicový, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kečup, Lečo sterilované, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Vepřová krkovička mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Havířovský řízek v bramboráku postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme brambory. Jemně je nastrouháme a v míse je smícháme s 3 stroužky rozetřeného česneku, majoránkou, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, mlékem, vejci a moukou. Těsto dobře promícháme. |
2 | Vepřovou krkovici (bez kosti) omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a mírně naklepeme. Maso osolíme (1,5 lžičky), opepříme čerstvě pomletým pepřem (1 lžička). |
3 | Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5 dl oleje a řízky osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 5–7 minut z každé strany. Řízky odložíme do mísy, zakryjeme a uchováme teplé. |
4 | Ve výpeku vysmažíme pokrájenou slaninu na škvarky, přidáme lečo, dochutíme 2 lžícemi sladkého kečupu, promícháme a prohřejeme. |
5 | Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na chvíli na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku, pak je odložíme do mísy, zakryjeme a uchováme teplé. |
6 | V druhé míse si rozpálíme olej (0,5 dl) a na něm usmažíme bramboráky: těsto nabíráme malou naběračkou, nalijeme ho na střed pánve a stěrkou rozetřeme na placku. Smažíme z každé strany dozlatova přibližně asi 2 minuty. |
7 | Na talíře položíme bramboráky, na polovinu položíme řízek, přelijeme ho lečem, bramborák přeložíme a servírujeme. |