Krémová bramborová polévka s liškami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová bramborová polévka s liškami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 37241 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
250 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
150 g | Dýně |
250 g | Lišky čerstvé |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1,5 polévková lžíce | Sherry brandy |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr lahůdkový tavený 70% |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 39,5mg |
Draslík | 425,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Brambory, Cibule, Dýně, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lišky čerstvé, Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka), Sýr lahůdkový tavený 70% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová bramborová polévka s liškami postup přípravy receptu:
1 | Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Očištěné a omyté brambory s dýni pokrájíme na kostky. Oloupanou cibuli drobně nasekáme. Čerstvé lišky očistíme, omyjeme a necháme odkapat. Poté je pokrájíme, maličké plodnice necháme vcelku. Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | V hrnci rozpálíme 1 lžíci másla a cibuli zpěníme. Zalijeme vodou, přidáme brambory, dýni, sůl, bobkový list a vaříme doměkka přibližně 20 minut. |
3 | Mezitím si v pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, na něm podusíme pod pokličkou lišky doměkka, přibližně 10 minut. Občas je promícháme, a poté odstavíme. |
4 | Před koncem vaření do polévky přimícháme rozdrobený tavený sýr a smetanu. Povaříme 1-2 minuty a hrnec odstavíme z plotny. Bobkový list vyjmeme. |
5 | Polévku se všemi ingrediencemi opatrně rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem, přimícháme podušené lišky, sherry brandy a necháme za stálého míchání přejít varem. |
6 | Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme 1 lžičku petrželky s bazalkou a podáváme. |