Srnčí s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Srnčí s chřestem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 37412 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
400 g | Chřest zelený |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Šalvěj čerstvá |
800 g | Srnčí maso |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Holandská omáčka | |
---|---|
150 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Šťáva citrónová |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
6 polévková lžíce | Víno bílé |
6 polévková lžíce | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 423,1mg |
Draslík | 738,1mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 49,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Pepř bílý, Šalvěj čerstvá, Sůl, Voda pitná, Pepř bílý, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Srnčí maso, Máslo čerstvé, Šťáva citrónová, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Srnčí s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Zvěřinu odblaníme, okořeníme solí a trochou šalvěje, ze všech stran na roztaveném másle opečeme. Chřest oloupeme a slupky uvaříme v osolené vodě se lžičkou cukru a lžičkou másla. Kousky chřestu krátce spaříme nad párou z vývaru chřestových slupek, udržujeme ho v teple. K opečené zvěřině přilijeme vývar z chřestu a 15 minut dusíme pod pokličkou. Než se maso podusí, připravíme holandskou omáčku. Srnčí hřbet podáváme na vyhřátých talířích, obložený chřestem, politý holandskou omáčkou, teplý. |
2 | Holandská omáčka: |
3 | Smícháme vývar, víno a citrónovou šťávu, promícháme a jednu třetinu odlijeme do hlubší misky. Ve směsi rozšleháme žloutky a ve vodní lázni dále mícháme do zhoustnutí. Krém mícháme jen na mírném ohni, neměl by se vařit, aby se nesrazil, a to ani po rozředění zbytkem vývaru. Potom krém osolíme, přidáme špetku cukru a rozředíme zbytkem směsi vývaru, vína a citrónové šťávy. V případě, kdy je omáčka příliš hustá, je možné ji rozředit trochou vody. |
Poznámka
Takto připravenou zvěřinu je nejlepší podávat s novými bramborami.