Rostbíf s vinnou šťávou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 210 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rostbíf s vinnou šťávou
Rostbíf s vinnou šťávou
Celkový čas: | 210 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 200 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 37565 |
Ingredience
150 g | Cibule |
3,2 kg | Hovězí roštěnka níz. peč. |
60 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
3 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
Šťáva | |
---|---|
150 ml | Hovězí vývar základní |
150 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 237,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 836,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,5mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sůl, Hovězí vývar základní, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí roštěnka níz. peč., Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rostbíf s vinnou šťávou postup přípravy receptu:
1 | Roštěnou osolíme, opepříme, potřeme máslem a poprášíme moukou. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Přidáme rozčtvrcenou cibuli. Pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 200°C. |
2 | Maso potřeme vypečenou šťávou a ztlumíme oheň na 180°C . |
3 | Často potíráme a pečeme dále podle chuti: krvavý rostbíf 1 1/2 hodiny, středně upečený 1 3/4 hodiny, propečený 2 hodiny. Můžeme se také řídit podle teploměru — teploty jsou 60°C, 70°C a 75°C. |
4 | Rostbíf dáme na prkénko, zaryjeme fólií a necháme stát na teplém místě. |
5 | Ze šťávy na pekáči sebereme přebytečný tuk. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme víno a vývar a průběžně promícháváme a přivedeme k varu, aby se rozpustily všechny připečeniny. Potom ještě 5 minut zvolna vaříme, až má šťáva správnou hustotu. |
6 | Šťávu ochutnáme, osolíme a opepříme a přecedíme ji do omáčníku. |
Poznámka
Rostbíf nakrájíme a podáváme se šťávou z pečení, křenovou šlehačkou a yorkshirským pudinkem.