Hovězí pečeně na zimní zelenině - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 225 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí pečeně na zimní zelenině
Celkový čas: | 225 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 200 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 37566 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer řapíkatý |
560 g | Cibule |
1,2 kg | Hovězí kýta |
200 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
3 g | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
5 g | Sůl |
250 g | Tuřín |
20 g | Tymián čerstvý |
150 ml | Víno bílé |
150 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 116,0mg |
Draslík | 946,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 240,2mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,0mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Hovězí kýta, Olej slunečnicový, Sůl, Tuřín, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí pečeně na zimní zelenině postup přípravy receptu:
1 | V pekáči rozpálíme olej. Přidáme maso a 10 minut je v oleji smažíme dohněda. |
2 | Maso z pekáče vyndáme a dáme do něj kousky cibule, nakrájený tuřín, celer a kolečka mrkve. Zamícháme a za občasného míchání ji 5 minut za mírné teploty smažíme. |
3 | Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Zeleninu shrneme k okrajům kastrolu, maso položíme doprostřed. |
4 | Přidáme víno a odměřené množství vody, přidáme petržel, tymián, bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Přivedeme k varu, potom zakryjeme těsnou poklicí a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 150°C, až maso změkne. Teploměr by měl ukazovat 75°C (propečené maso). Nejrychleji maso udusíme na sporáku. |
5 | Maso přemístíme na vyhřátou mísu, přikryjeme a udržujeme teplé. |
6 | Šťávu se zeleninou scedíme. Zeleninu dáme k masu. Je-li šťávy málo, necháme ji se zeleninou. Řídkou šťávu svaříme na hustotu typickou pro masovou šťávu. Dokořeníme ji a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Maso pokrájíme na proužky a prohřejeme. Podáváme se zeleninou a masovou šťávou. |