Perníková chaloupka medová - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Perníková chaloupka medová
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 37936 |
Kategorie: | Perníky |
Ingredience
80 špetka | Amonium |
1 špetka | Anýz mletý |
0,3 ks | Citrony |
500 g | Cukr moučkový |
1 ks | Hřebíček |
1 kg | Med včelí |
1 kg | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kg | Mouka žitná bílá |
1 špetka | Skořice mletá |
4 ks | Vejce slepičí |
Na potření a plech | |
---|---|
20 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Vejce slepičí |
Poleva | |
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
420 g | Cukr moučkový |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 152g |
---|---|
Cholesterol | 124,7mg |
Draslík | 104,0mg |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,2mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anýz mletý, Citrony, Cukr moučkový, Hřebíček, Med včelí, Skořice mletá, Vejce slepičí, Vejce slepičí, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Amonium, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka žitná bílá, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Perníková chaloupka medová postup přípravy receptu:
1 | Včelí med povaříme a necháme vychladnout. Poté do něj nasypeme žitnou mouku, přidáme vejce a cukr a vypracujeme těsto. Na chladném místě necháme odpočinout do druhého dne. |
2 | Do odleželého těsta vmícháme amonium, strouhanou citronovou kůru, tlučený anýz, skořici a hřebíček. Přisypeme hladkou mouku tak, aby těsto bylo husté, a důkladně propracujeme. |
3 | Těsto vyválíme a nožem vykrájíme podle střihu na chaloupku. Rozložíme na vymazaný nebo povoskovaný plech, potřeme vajíčkem a upečeme v mírně vyhřáté troubě. |
4 | Ze zbylého těsta vykrájíme plot z pásků a postavičky, jako kočku nebo čarodějnici, a různé další tvary. Rovněž upečeme, slepíme a dozdobíme bílkovou polevou. |
5 | Na polevu umícháme do husté směsi bílky s cukrem a citronovou šťávou. |
Poznámka
Doba přípravy je bez odležení těsta - 12 hodin.