Vánoční čokoládový koláč s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční čokoládový koláč s mandlemi
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 38338 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
150 g | Čokoláda hořká |
250 g | Cukr moučkový |
1 kávová lžička | Cukr vanilka |
1 špetka | Hřebíček |
4 kávová lžička | Káva Espresso |
1 kávová lžička | Limetková kůra |
100 g | Mandle |
150 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
6 ks | Vejce slepičí |
Zdobení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
50 g | Mandle |
15 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
0,3 kávová lžička | Skořice mletá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 167,0mg |
Draslík | 160,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 175,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,6mg |
Vitamín E | 4,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Hřebíček, Káva Espresso, Mandle, Skořice mletá, Vejce slepičí, Cukr krupice, Mandle, Pomerančová šťáva, Skořice mletá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda hořká, Cukr vanilka, Limetková kůra, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční čokoládový koláč s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Koláčovou formu vymažeme částí másla. |
2 | Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se zbylým máslem. |
3 | V míse smícháme vejce, moučkový a vanilkový cukr a vyšleháme, až vznikne hustá pěna. Do pěny vmícháme mleté mandle, skořici, hřebíček, limetkovou kůru a rozpustnou kávu. Nakonec do mísy přidáme čokoládovo-máslovou směs. Důkladně promícháme. |
4 | Těsto nalijeme do připravené formy, vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Formu vyjmeme z trouby a dort necháme zchladnout. |
5 | Do pánve nalijeme pomerančovou šťávu, přidáme máslo, cukr, skořici a za stálého míchání rozpustíme, poté minutu povaříme a necháme zkaramelizovat. Poté přimícháme mandle a ještě prohřejeme. |
6 | Z koláče sejmeme formu a povrch zdobíme zkaramelizovanými mandlemi. Poté ihned podáváme. |