Špenátový salát s krutony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátový salát s krutony
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 38774 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
3 krajíc | Chléb pšeničný (bílý) |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
3 g | Pepř černý mletý |
120 g | Slanina vepřová |
500 g | Špenát listový čerstvý |
5 g | Sůl |
Vinnegretta - francouzská zálivka [37226] | |
---|---|
1,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,8 kávová lžička | Cukr třtinový |
0,8 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
0,8 polévková lžíce | Ocet jablečný |
4,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,8 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Provensálské koření |
0,8 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 13,6mg |
Draslík | 551,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,4mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chléb pšeničný (bílý), Olej slunečnicový, Slanina vepřová, Špenát listový čerstvý, Sůl, Citronová šťáva, Cukr třtinový, Ocet jablečný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Hořčice Dijonská, Pepř černý mletý, Provensálské koření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej olivový extra panenský nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátový salát s krutony postup přípravy receptu:
1 | Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]: |
2 | Připravíme kyselou francouzskou zálivku, zvanou "Vinegretta": |
3 | Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá. |
4 | Špenátové lístky roztrháme na menší kousky a vložíme je do salátové mísy. |
5 | Krutony: Chléb nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, přidáme drcený česnek a smažíme 1 minutu. Přidáme chlebové kostky a smažíme za stálého míchání 1-2 minuty dozlatova |
6 | a dokřupava. Vyjmeme krutony a osušíme je na papírovém ubrousku. |
7 | Na pánev dáme slaninu a vyškvaříme ji dokřupava. |
8 | Špenátové listy posypeme slaninou. Salát polijeme zálivkou, osolíme a opepříme podle chuti a jemně smícháme. Povrch posypeme krutony a ihned podáváme. |