Koláčové těsto základní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláčové těsto základní
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39537 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
110 g | Hera |
120 g | Máslo čerstvé |
280 g | Mouka pšeničná hladká voženílkova |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 88,9mg |
---|---|
Cholesterol | 48,7mg |
Draslík | 10,2mg |
Vláknina | 140,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká voženílkova mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláčové těsto základní postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy dáme prosetou mouku, špetku soli. Máslo s Herou, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s s 2 lžícemi šťávy a 2 lžícemi ledové vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu , za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet . (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.) |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti pečícího plechu. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu. |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na pečící plech. |
5 | Má-li koláč jen spodní těsto, okraje ozdobíme takže je vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem. |
6 | Z tohoto základního těsta připravíme 2 koláče o průměru 20-23 cm. |