Recept

Koláč s lesními borůvkami

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 39706

Ingredience

600 g Borůvky
1 ks Cukr skořicový
4 polévková lžíce Cukr třtinový
50 g Máslo čerstvé
těsto
1 ks Cukr skořicový
280 g Mouka pšeničná hladká
230 g Máslo čerstvé
0,5 polévková lžíce Pomerančová kůra
2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

32% Kalorie 641 kcal
Kilojoule 2 681kJ
18% Sacharidy 65 g
54% Tuky 41 g
2% Sodík 45 mg
12% Bílkoviny 7 g

Koláč s lesními borůvkami postup přípravy receptu:

1

Lesní borůvky dobře omyjeme pod tekoucí vodou a necháme je odkapat.

2

Do větší mísy dáme prosátou mouku, špetku soli, skořicový cukr, 0.5 lžíce nastrouhané pomerančové kůry (pomeranč jsme omyli teplou vodou a osušili), přidáme máslo, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi pomerančové šťávy a 2 lžícemi ledové vody.

3

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)

4

Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

5

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto položíme do formy, okraje vidličkou přitiskneme o okraje pečící formy.

6

Pak vyválíme stejným způsobem druhou placku.

7

Do formy na spodní těsto dáme borůvky, posypeme je skořicovým cukrem, 4 lžícemi hnědého cukru a 50 g nakrájeného másla. Borůvky zakryjeme druhým těstem a okraje obou těst k sobě přitiskneme. Horní těsto na několika místech propíchneme vidličkou.

8

Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Po 25 minutách snížíme teplotu na 175 °C a koláč dopečeme ještě 35-40 minut.

9

Koláč necháme minimálně 1 hodinu zchladnout. Pak ho rozkrájíme, posypeme 2 lžícemi práškového cukru a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept