Zahuštěná polévka špenátová - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zahuštěná polévka špenátová
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 39744 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
50 g | Máslo jihočeské |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
200 g | Smetana 33% (šlehačka) |
500 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
0,5 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 179,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 15g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 96,5mg |
Vitamín E | 4,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo jihočeské, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zahuštěná polévka špenátová postup přípravy receptu:
1 | Veškerou zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Ve větším hrnci rozpálíme máslo, vhodíme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme česnek, mrkev, petržel, vsypeme umyté a nakrájené špenátové listy, podusíme 2 minuty, poprášíme mletou paprikou, hned zalijeme vývarem a pod poklicí povaříme 30 minut. |
2 | Ještě horkou polévku rozmixujeme, případně propasírujeme, vrátíme zpátky do hrnce, zakapeme trochou citrónové šťávy. |
3 | Smetanu vylijeme do hrníčku, rozklepneme celé jedno vejce, lžíci mouky, metličkou rozšleháme, vylijeme do polévky, za stálého míchání přivedeme k varu, polévku stáhneme z ohně a rozléváme na talíře. |
4 | Vejce uvaříme, oloupeme, nakrájíme nahrubo a posypeme jimi každou porci na talíři. |
Poznámka
Polévku podáváme teplou na ohřátém hlubokém talíři.