Špenátová krémová polévka s krutony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátová krémová polévka s krutony
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 39749 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 kostka | Bujón zeleninový |
100 g | Celer řapíkatý |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 špetka | Citronová kůra |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kg | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
0,5 l | Voda pitná |
Krutony | |
---|---|
3 krajíc | Chléb konzumní |
1 dl | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 116,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 24g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 74,5mg |
Vitamín E | 5,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Citronová kůra, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Chléb konzumní mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátová krémová polévka s krutony postup přípravy receptu:
1 | Do většího hrnce nalijeme vodu, rozdrobíme bujón, zahřejeme, vložíme umyté a nasekané špenátové listy, přidáme oloupaný, nastrouhaný celer, oloupanou a drobně pokrájenou cibuli, doplníme oloupaný, na kolečka nakrájený česnek, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, pepř, zamícháme a na jemném plamínku povaříme 30 minut. |
2 | Měkké suroviny v hrnci ještě horké dobře rozmixujeme, dáme zpět na oheň. Smetanu, vejce a mouku metličkou rozšleháme, vylijeme do polévky, dobře promícháme. Za stálého míchání necháme projít varem, potom odstavíme a můžeme porcovat na talíře. |
3 | Krutony: na pánvi rozehřejeme olej, přidáme krajíce chleba, který jsme pokrájeli na kostky a osmahli je do křupava, poté vsypeme do polévky. |
Poznámka
Polévku servírujeme teplou na vyhřátém talíři, krutony dáme zvlášť do menší misky. Ozdobíme nasekanou petrželovou natí.