Dušené jehněčí s rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené jehněčí s rýží
Dušené jehněčí s rýží
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | tejnecka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 39966 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Cibule |
1 kg | Jehněčí kotlety |
200 ml | Jogurt bílý |
2 kávová lžička | Kardamom |
2 kávová lžička | Kmín římský |
4 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
250 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Máta |
2 kávová lžička | Pepř cayenský |
2 ks | Rajčata |
400 g | Rýže Basmati |
1 kávová lžička | Sůl |
600 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 160,0mg |
Draslík | 710,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 585,7mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 49,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Jehněčí kotlety, Kardamom, Kmín římský, Koriandr čerstvý, Máta, Pepř cayenský, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt bílý, Máslo čerstvé, Rýže Basmati mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené jehněčí s rýží postup přípravy receptu:
1 | Do vroucí vody přisypeme rýži a sůl, za stálého míchání vaříme na prudkém ohni asi 10 minut. Pak scedíme a odložíme stranou. |
2 | V pánvi rozpustíme polovinu másla a osmažíme v něm na tenké plátky nakrájenou cibuli dozlatova. Slijeme a dáme stranou. Ve zbývajícím másle orestujeme jehněčí kostky dohněda a okořeníme. Přidáme jogurt a promícháme. Asi 15 minut zvolna dusíme. |
3 | Zapékací mísu vymažeme máslem, rozprostřeme polovinu rýže, pak polovinu masa se šťávou. Navrstvíme zbytek rýže a nakonec zbývající maso a šťávu. Navrch poklademe rajčata nakrájená na čtvrtiny a bylinky. Zakryjeme alobalem, přiložíme pokličku a v troubě vyhřáté na 190 °C pečeme zhruba 30 minut, dokud se tekutina nevstřebá a maso nezměkne. Před podáváním posypeme opečenou cibulkou. |