Recept

Křehký koláč s batáty a pomerančem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 40887

Ingredience

těsto
140 g Mouka pšeničná hladká
120 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Ocet vinný
1 polévková lžíce Pomerančová kůra
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
krém
420 g Brambory sladké (Batáty)
120 g Cukr krupice
1 ks Cukr skořicový
2 špetka Hřebíček mletý
2 špetka Muškátový oříšek
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 dl Smetana 33% (šlehačka)
300 g Sýr Lučina - termizovaný
1 špetka Sůl
1 polévková lžíce Vaječný žloutek slepičí
2 ks Vejce slepičí
8 dl Voda pitná
0,5 kávová lžička Zázvor mletý
šlehačka
1 polévková lžíce Cukr moučkový
1 polévková lžíce Likér pomerančový
2 ks Pomeranče
1,5 dl Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

42% Kalorie 837 kcal
Kilojoule 3 501kJ
18% Sacharidy 63 g
79% Tuky 59 g
6% Sodík 128 mg
26% Bílkoviny 14 g

Křehký koláč s batáty a pomerančem postup přípravy receptu:

1

Připravíme si těsto na křehký koláčový korpus. Omyjeme a osušíme pomeranč a kůru jemně nastrouháme. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 lžičku octa a 2 lžíce studené vody.

2

Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

3

Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

4

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme do koláčové formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. Připravený koláč dáme na 30 minut do chladničky.

5

Batáty oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 7-8 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme je 20 minut. Uvařené batáty scedíme, dáme do mísy, rozmačkáme je na kaši, přidáme 1 špetku soli, 120 g krupicového cukru, 2 předem rozšlehaná vejce, skořicový cukr, 0.5 lžičky zázvoru, 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky muškátového oříšku 2 lžíce rozehřátého másla, 300 g Lučiny, 2 dl smetany a 1 lžíci vaječného likéru. Vše vyšleháme na lehký krém.

6

Batátový krém dáme na připravený korpus, uhladíme a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 35-40 minut.

7

Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci pomerančového likéru a ještě chvilku šleháme.

8

Omyjeme a oloupeme pomeranče. Opatrně je sloupneme i z bílé slupky tak, aby nám zbyly jen čisté plátky dužiny. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, pomerančem a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept