Tvarohovo-mandlový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tvarohovo-mandlový koláč
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 41739 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
40 g | Droždí |
150 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
700 g | Mouka polohrubá |
250 g | Povidla švestková |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Mandlová náplň | |
---|---|
250 g | Cukr třtinový |
400 g | Mandle |
400 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
Tvarohová náplň | |
2 polévková lžíce | Brusinky sušené |
100 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
30 g | Máslo čerstvé |
250 g | Tvaroh jemný |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 90g |
---|---|
Cholesterol | 136,4mg |
Draslík | 427,4mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 9,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Cukr třtinový, Mandle, Pomerančová kůra, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Povidla švestková, Mléko polotučné, Brusinky sušené, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tvarohovo-mandlový koláč postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, vsypeme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou vlažného mléka. Mísu zakryjeme, necháme vzejít kvásek. |
2 | Pak do mísy nasypeme zbytek cukru, máslo, špetku soli, žloutky, zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou, odložíme na teplé místo vykynout. |
3 | V kastrolu přivedeme k varu mléko, přidáme cukr, až se začne mléko vařit, kastrol odstavíme ze sporáku. Přidáme pomerančovou kůru a nasekané mandle, vše promícháme. |
4 | V misce rozmixujeme tvaroh s moučkovým a vanilkovým cukrem, žloutkem, máslem, nakonec přimícháme sušené brusinky. |
5 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Plech vymažeme máslem, na dno rozložíme jeden díl těsta, potřeme ho tvarohovou směsí. Na tvarohovou směs položíme druhý rozválený díl těsta a potřeme mandlovou náplní. Nakonec rozválíme třetí kus těsta, položíme na mandlovou náplň a potřeme švestkovými povidly. |
6 | Ze zbytku těsta vyválíme podlouhlé válečky a na povidlech vytvoříme mřížky, potřeme je potom rozšlehaným vejcem. Plech vložíme do předehřáté trouby, pečeme 40 minut. Po upečení necháme vychladnout a servírujeme. |
Poznámka
Podáváme po vychladnutí.