Mleté maso s rýží na mexický způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mleté maso s rýží na mexický způsob
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 160 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 41763 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bujón hovězí |
1 ks | Cibule |
500 g | Hovězí maso mleté |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 ks | Rajčata |
400 g | Rýže parboiled předvařená v sáčcích |
140 g | Sýr Ementál (Primátor) |
0,3 kávová lžička | Tabasco |
160 ml | Zakysaná smetana |
Na omáčku | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Bazalka sušená |
2 ks | Bobkový list |
50 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
50 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Oregano sušené |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel kořen |
6 ks | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tymián sušený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 130,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,2mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bujón hovězí, Cibule, Hovězí maso mleté, Olej rostlinný, Rajčata, Tabasco, Zakysaná smetana, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Oregano sušené, Petržel kořen, Rajčata, Sůl, Tymián sušený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Rýže parboiled předvařená v sáčcích, Sýr Ementál (Primátor), Bazalka sušená, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mleté maso s rýží na mexický způsob postup přípravy receptu:
1 | Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme, rajče nakrájíme na kostičky. |
2 | V silnostěnném rendlíku na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, vmícháme mleté maso a za stálého míchání restujeme alespoň 5 minut. Poté vmícháme rajčatovou omáčku, rozdrobenou bujónovou kostku, tabasco, promícháme a na mírném plameni přivedeme do varu. Poté směs přiklopíme a dusíme za občasného míchání alespoň 10 minut. |
3 | V mezičase uvaříme předvařenou rýži podle návodu. |
4 | Uvařenou rýži na talíři upravíme do kruhu, do středu naložíme porci masové směsi, ozdobíme částí nakrájeného rajčete, přelijeme smetanou a zasypeme sýrem. |
5 | Rajčatovou omáčku připravíme osmažením drobně pokrájené cibule a česneku na másle. Přidáme očištěnou a drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Směs zamícháme, 2 minuty smažíme, poté přimícháme rajčata, která jsme nakrájeli na čtvrtky. Osolíme, opepříme, kořeníme oreganem, tymiánem, bazalkou a bobkovými listy. Směs ještě osladíme a na velmi mírném plameni dusíme asi 2 hodiny. Poté omáčku propasírujeme do hluboké pánve a pomalu dusíme, až omáčka zhoustne. |