Nákyp z vařeného kuřete - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp z vařeného kuřete
Nákyp z vařeného kuřete
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42128 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
1,8 kg | Kuře |
1 g | Pepř černý celý |
4 ks | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Tymián čerstvý |
1,8 l | Voda pitná |
Na nákyp | |
---|---|
80 g | Mandle |
80 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
180 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na formu | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 401,4mg |
Draslík | 857,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 47,4mg |
Vitamín E | 4,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Kuře, Pepř černý celý, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Mandle, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp z vařeného kuřete postup přípravy receptu:
1 | Kuře rozpůlíme a opláchneme, cibuli nakrájíme na měsíčky, mandle spaříme a oloupeme. |
2 | Do velkého hrnce vložíme kuře, zalijeme vodou, přidáme cibuli, sůl, bobkové listy, celý pepř, snítky petrželové nati a tymiánu, přivedeme do varu a na malém plameni necháme vařit zhruba hodinu. |
3 | Uvařené kuře vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do čistého hrnce. Maso zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na kostky. Spolu s mandlemi maso umeleme na masovém strojku a smícháme se žloutky. |
4 | V hlubší pánvi z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme 180 ml vývaru z kuřete. Vyšleháme hladkou kaši. Přimícháme smetanu a asi 5 minut zlehka vaříme. Na závěr do omáčky vmícháme pepř a sůl. |
5 | Do mleté směsi vmícháme tolik omáčky, aby vznikla kašovitá hmota podobná konzistencí paštice. |
6 | Chlebíčkovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a formu vyplníme kuřecí pastou. Povrch dobře uhladíme. Formu vložíme do nádoby s vodou, voda má sahat jen do poloviny výšky formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba hodinu. Aby se povrch nespálil, můžeme formu zakrýt alobalem. Pokud se nákyp nelepí na špejli, je hotový. |
7 | Upečený nákyp necháme zhruba 5 minut stát, pak ho vyklopíme na servírovací talíř, nakrájíme na porce a podáváme. |
Poznámka
Množství vody do nádoby na pečení nákypu neuvádíme, závisí od velikosti nádoby.