Valašská kyselica s houbami a klobásou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašská kyselica s houbami a klobásou
Valašská kyselica s houbami a klobásou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 42175 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
250 g | Brambory |
4 polévková lžíce | Houby sušené |
240 g | Klobása ostravská |
1 kávová lžička | Kmín celý |
0,5 kávová lžička | Majoránka |
0,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
80 g | Slanina vepřová |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,4 l | Voda pitná |
500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 54,9mg |
Draslík | 431,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Kmín celý, Majoránka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Klobása ostravská, Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka), Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašská kyselica s houbami a klobásou postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby promyjeme, dáme do misky, zalijeme 2-3 dl vody a necháme namočené 30 minut. Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do kastrolu, zalijeme 5 dl vody, přimícháme sůl a kmín. Vaříme asi 10-12 minut. |
2 | Kysané zelí dáme do síta a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou (6 dl), přidáme scezené houby, bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránku a pomalu vaříme asi 10-15 minut. |
3 | K zelí přilijeme povařené brambory i s vodou a společně vaříme dalších 10 minut. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky, paprikovou pikantní klobásu na kolečka. |
4 | V pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní klobásu a krátce osmažíme. Pak klobásu se slaninou vložíme do polévky a pomalu vaříme asi 5 minut. |
5 | Do misky nalijeme 1.5 dl smetany, přidáme 0.5 lžíce hladké mouky, směs rozmixujeme dohladka a přimícháme do polévky. Krátce povaříme, případně dochutíme solí a podáváme. |