Kopřivová nádivka s uzeným - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kopřivová nádivka s uzeným
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 42225 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
1 polévková lžíce | Fialka list |
150 g | Kopřiva |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3,5 dl | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Řebříček |
3 ks | Rohlíky bílé |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
420 g | Uzené maso vařené |
7 ks | Vejce slepičí |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 293,9mg |
Draslík | 340,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 366,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cukr krupice, Droždí, Kopřiva, Muškátový oříšek, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Libeček, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hrubá, Nové koření mleté, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Řebříček, Rohlíky bílé, Uzené maso vařené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Fialka list nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kopřivová nádivka s uzeným postup přípravy receptu:
1 | Bylinky: mladé listy z kopřiv, petrželku, žebříček, listy fialek, listy celeru i libečku omyjeme a pokrájíme nadrobno. |
2 | Do misky rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim půl lžičky cukru, zalijeme je 2,5 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. |
3 | Uzené vařené maso rozkrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Přidáme na kostičky pokrájené rohlíky, 7 vajec, utřený česnek, bylinky, hrubou mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření, mletý zázvor a důkladně vyhněteme těsto s kváskem. Mělo by být spíš tužší, pokud by však bylo až příliš tuhé, přidáme cca 1 dl mléka. |
4 | Zapékací mísu vytřeme 2 lžícemi másla, vysypeme strouhankou a těsto rozetřeme. Necháme v teple vykynout minimálně 20 - 30 minut. |
5 | Vykynuté těsto vložíme do trouby, předehřáté na 190°C a pomalu pečeme do zlatohněda (35 - 45 minut |
6 | Upečenou nádivku podáváme teplou nebo studenou. |