Žemlovka z celozrnného pečiva - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žemlovka z celozrnného pečiva
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 42326 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
200 g | Cukr krupice |
30 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
500 g | Jablka |
30 g | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko plnotučné |
100 g | Ořechy vlašské |
6 ks | Rohlíky celozrnné |
100 g | Rozinky tmavé |
300 g | Tvaroh měkký |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 96,1mg |
Draslík | 189,3mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 525,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Jablka, Ořechy vlašské, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Rohlíky celozrnné, Rozinky tmavé, Tvaroh měkký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žemlovka z celozrnného pečiva postup přípravy receptu:
1 | Pekáč potřeme máslem, předehřejeme troubu. Do kastrůlku nalijeme 3 dl mléka, rohlíky nakrájíme na kolečka, namočíme je do mléka a skládáme na připravený pekáč. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme skořicový cukr s hnědým cukrem, nasekané ořechy, vše promícháme a směs položíme na rohlíky v pekáči. Tvaroh smícháme s rozinkami, vanilkovým cukrem a dáme na jablka. Na vrch žemlovky naskládáme opět namočené rohlíky, do zbylého mléka z rohlíku přilijeme další 2 dl mléka, rozklepneme celé vejce, rozkvedláme, zalijeme žemlovku, kterou vložíme do nahřáté trouby a pečeme nejméně 30 minut. |
2 | Upečenou žemlovku necháme chvilku vychladnout a krájíme ji na porce, které pokládáme na mělké talíře a posypeme moučkovým cukrem. |
Poznámka
Žemlovku servírujeme teplou, ale chutná také studená. Ozdobit můžeme vyšlehanou šlehačkou.