Moka dort se šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Moka dort se šlehačkou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 43188 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
250 g | Cukr krupice |
6 cl | Likér Tia Maria |
100 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
8 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Káva instantní |
750 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Ozdoba | |
100 g | Čokoláda hořká |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 242,3mg |
Draslík | 96,5mg |
Vláknina | 787,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Káva instantní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér Tia Maria, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Čokoláda hořká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Moka dort se šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | V kastrůlku rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. V míse rozšleháme vejce, mísu postavíme do horké vodní lázně a vejce ušleháme do tuhé pěny. Vmícháme cukr, špetku soli. Poté mísu postavíme do studené vodní lázně a šleháme, dokud není vaječná směs vychladlá, přimícháme mouku a rozpuštěné máslo. |
2 | Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, nalijeme do ní těsto a pečeme 50 minut v troubě, předehřáté na 180 stupňů Celsia. Formu po upečení vyjmeme z trouby, korpus necháme vychladnout, vyklopíme a podélně dvakrát rozřzneme. Pokapeme ho kávovým likérem. |
3 | V míse ušleháme smetanu s moučkovým cukrem do tuha, přimícháme instantní kávu. 4 lžíce krému odebereme a naplníme jimi zdobící sáček. |
4 | Kávovou šlehačkou pak promazáváme pláty kropusu, nakonec potřeme i povrch a boky dortu. Na povrchu dortu tvoříme zdobícím sáčkem hromádky, posypeme strouhanou čokoládou. |
Poznámka
Dort podáváme studený.