Hrášková polévka se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hrášková polévka se zeleninou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 43892 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
350 g | Brambory |
120 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
1 l | Hovězí vývar základní |
300 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
60 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
120 g | Mrkev kořen |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
120 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
100 g | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 652,4mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Cibule, Hovězí vývar základní, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Kopr čerstvý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hrášková polévka se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Kořenovou zeleninu a pórek očistíme a nakrájíme na kousky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, petrželovou nať a kopr nasekáme najemno, hrášek scedíme a necháme okapat. |
2 | Ve vroucí vodě uvaříme kořenovou zeleninu s pórkem doměkka. Brambory s hráškem zalijeme 3/4 l vývaru a vaříme. V mezičase na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlu jíšku, kterou zředíme zbylým vývarem a vaříme alespoň 10 minut. Poté vlijeme k bramborám, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou brambory měkké. Poté do polévky propasírujeme zeleninu, vmícháme bylinky, stáhneme ze sporáku a necháme zhruba 1/2 hodiny odstát. |
3 | Před podáváním polévku prohřejeme. |
Tento recept jsem si vybrala, jelikož naše děti milují zeleninové polévky. I tuto polévku si oblíbily a moc jim chutnala. Recept byl rychlý a snadný. Určitě se nám osvědčil a zařadíme ho mezi oblíbené recepty.