Boršč se zelím a vepřovým masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Boršč se zelím a vepřovým masem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 43998 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
300 g | Brambory |
50 g | Celer bulvový |
100 g | Červená řepa sterilovaná |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
60 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
1 ks | Hřebíček |
1 špetka | Kmín mletý |
100 g | Mrkev kořen |
0,5 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
3 ks | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
60 g | Protlak rajčatový |
70 g | Sádlo vepřové škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
300 g | Vepřová plec |
1,4 l | Voda pitná |
200 ml | Zakysaná smetana |
300 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 45,3mg |
Draslík | 502,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Celer bulvový, Červená řepa sterilovaná, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Hřebíček, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Vepřová plec, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kmín mletý, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Protlak rajčatový, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Boršč se zelím a vepřovým masem postup přípravy receptu:
1 | Zelí nakrájíme na kousky, cibuli na drobno, maso na kostky, kořenovou zeleninu oloupeme a nahrubo nastrouháme, syrové brambory oloupeme a také nakrájíme na kostky, česnek prolisujeme, hrášek a pokrájenou červenou řepu omyjeme a necháme okapat. |
2 | Na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso, osmažíme, poté vmícháme nastrouhanou zeleninu, rajčatový protlak, promícháme, zalijeme vodou, vložíme brambory a vaříme 35 minut. Do polévky vmícháme zelí, koření, cukr, sůl a vaříme do měkka. Před koncem varu přidáme ocet, hrášek s řepou a česnekem, necháme ještě přejít varem a odstavíme. Do hotové polévky zamícháme kysanou smetanu. |
Poznámka
Na talíři můžeme ještě přizdobit kysanou smetanou.