Domácí karotkový likér - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí karotkový likér
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44523 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
50 g | Cukr hroznový (glukóza) |
500 g | Karotka |
0,5 kávová lžička | Kyselina citrónová |
2 ml | Pektolytický enzym |
100 ml | Sirup cukrový |
3 ml | Sladová amyláza |
500 ml | Šťáva karotková |
200 ml | Vodka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 306,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 8g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,5mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Karotka, Sirup cukrový, Šťáva karotková, Vodka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr hroznový (glukóza) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kyselina citrónová, Pektolytický enzym, Sladová amyláza nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí karotkový likér postup přípravy receptu:
1 | Omytou karotku nakrájíme nadrobno, smícháme s karotkovou šťávou a rozmixujeme. Šťávu s karotkou dáme do nerezového hrnce, přidáme sladovou amylázu (3 ml/litr) a zahřejeme na 80°C, teplotu udržujeme asi 15 minut. |
2 | Pak necháme extrakt pomalu vychladnout na 40°C, přidáme pektolytický enzym (2 ml/litr) a po pomalém vychlazení vše prolisujeme přes nylonový sáček. |
3 | Získáme aromatickou šťávu, kterou necháme 24 hodin v chladu. Pak šťávu přefiltrujeme přes hrubý skládaný filtr. |
4 | 650 ml mrkvového extraktu - šťávy - smícháme se 200 ml vodky, 100 ml invertního cukrového sirupu a 50 g glukózy. Podle chuti přimícháme kyselinu citrónovou. |
5 | Likér přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce. |