Lívanečky s jogurtovým bylinkovým čerstvým sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lívanečky s jogurtovým bylinkovým čerstvým sýrem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 45530 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 ks | Bylinky čerstvé - svazek |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Droždí sušené |
500 g | Jogurt bílý |
400 ml | Mléko polotučné |
250 g | Mouka pohanková |
125 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Muškátový květ |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 17,5mg |
Draslík | 147,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Jogurt bílý, Muškátový květ, Olej rostlinný, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Mléko polotučné, Mouka pohanková, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lívanečky s jogurtovým bylinkovým čerstvým sýrem postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si vyrobíme jogurtový sýr: cedník vyložíme dvěma vrstvami mušelínu nebo jemné gázy, položíme na mísu a vlijeme do něho kvalitní jogurt. Přikryjeme velkou pokličkou, nebo plastovým obalem a necháme přes noc v chladniče vykapat syrovátku. Druhý den opatrně přendáme do čisté mísy a zbylou syrovátku slijeme. |
2 | Přidáme posekané čerstvé bylinky, špetku soli, špetku pepře, špetku muškátového květu a vše dobře promícháme. Dle chuti můžeme přidat i najemno nastrouhanou zeleninu. |
3 | Sýr pak necháme zrát v neprodyšném obalu v chladničce po dobu jednoho týdne. |
4 | Na lívanečky si nejprve připravíme kvásek v malé misce, ve které promícháme droždí, cukr, špetku soli a 4 lžíce teplého mléka. Necháme stát v teple 5 minut, až kvásek vzejde. |
5 | Ve větší míse promícháme hladkou mouku s moukou pohankovou, solí a mletým pepřem, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek, zbývající mléko, těsto dobře promícháme. Z vaječného bílku ušleháme sníh, který do těsta nakonec zlehka vmícháme. |
6 | Lívanečník (nebo teflonovou pánev) zlehka potřeme olejem a rozehřejeme na střední teplotu. Lžící vytváříme z těsta malé lívanečky, které smažíme po jedné straně 1 - 2 minuty. Když se na povrchu začnou tvořit bublinky, obrátíme je a osmažíme po druhé straně dozlatova. Po dobu smažení dalších ukládáme hotové lívanečky v teplé troubě, před každou další dávkou těsto lehce promícháme. |
7 | Lívanečky servírujeme, teplé nebo studené, navršené jogurtovým sýrem. Povrch můžeme zdobit kousky zeleniny. |
Poznámka
V čase určeném pro přípravu není uvedená doba potřebná na výrobu sýra.